De godaste av pepparkakor!

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så tjuvstartade jag julen förra veckan med att baka pepparkakor. Om sanningen ska fram var inte detta första gången i år, vi åt nämligen julmat redan i oktober. När julmusten plötsligt stod på hyllan på Hemköp blev abstinensen så stor att det vankades Janssons, grönkål, prinskorv, ägghalvor och sill en söndagskväll. Gott var det, om än lite väl tidigt.

Detta receptet kommer från min farmor. Jag är ”uppväxt” på dessa pepparkakor med rabarber- och jordgubbssaft och tycker såklart att detta är de godaste pepparkakor som finns. I receptet i min bok står alla måttenheter i ”kaffekopp”, vilket är lite charmigt. Jag översätter dock här till deciliter eftersom det är lite enklare så. Som vanligt är mjölmängden ungefärlig, ni känner på degen när den är lagom. Hellre för lite än för mycket mjöl, det är enkelt att tillsätta mer mjöl vid utbakning om degen skulle vara lite för kladdig.

Recept:

1 hg rumstempererat smör
1,5 dl socker
1,5 dl sirap
0,75 dl grädde
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 ½ tsk malen nejlika
1 tsk bikarbonat
½ tsk hjorthonssalt
10-12 st droppar citronarom (Finns att köpa i mataffären, ofta på hyllan med karamellfärg).
ca 9 dl vetemjöl

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser väl i en bunke förutom mjölet. Tillsätt därefter mjölet och knåda på ett bakbord till en jämn deg. Plasta och lägg in i kylen, låt gärna vila i kyl över natten.

Klä plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut pepparkakorna på mjölat underlag och stansa ut önskad form. Lägg kakorna på plåtar och grädda i 170 grader i ca 8 min. Låt svalna på galler. Lägg i en lufttät kakburk så att pepparkakorna behåller sin krispighet.

Vilket är ert bästa pepparkaksrecept?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *