Fyriskaka

I söndags var jag hemma hos mamma och pappa och passade då på att bläddra igenom mammas receptpärmar. Det är alltid roligt att kolla igenom massa gamla recept och hitta ny inspiration och gamla minnen. Den här kakan, Fyriskaka, har jag inte ätit sedan jag var liten. Mamma bakade den ofta och jag minns att jag tyckte att den var väldigt saftig och god. Här kommer receptet!

 Fyriskaka

 

Recept:

120 g rumstempererat smör
1, 25 dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

2 st stora äpplen
2 msk socker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och smör pösigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en krämig smet. Sikta i mjöl, bakpulver och häll i mjölken. Rör runt med en slickepott till en jämn smet.
Skala och riv äpplena på den grövsta sidan på rivjärnet. Tillsätt 2 msk socker och rör om. Rör ner de rivna äpplena i sockerkakssmeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll i smeten. Om ni har en stor form så gör 1,5 sats.

Grädda i 30 minuter på 200 grader, stäng sedan av ugnen och låt kakan stå inne ytterligare 10 minuter på eftervärme.

Jag kÄppelrivning på gångan Rivjärnvarm rekommendera detta rivjärnet från Eva Solo, allt hamnar i rivjärnet – alltså inget kladd!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *