Sveriges mest bakade kaka?

Jag gick igenom alla våra blogginlägg och insåg att jag har inte lagt upp något recept på Kladdkaka. Kanske är det så att detta är en av Sveriges mest bakade kaka. Det finns oändligt massa olika recept, och åsikter, om hur den bästa kladdkaka ska smaka. Jag tycker att Leila Lindholms recept (se recept nedan) är det bästa jag har kommit över hittills. Vilket är ert bästa kladdkakerecept?

Varje gång jag gör kladdkaka så tänker jag på när jag och Jenny bakade denna kaka hemma hos henne i Varberg. Det var massa år sedan nu, men jag minns det fortfarande som igår. Hur vi stod där i köket och lovade varandra att den absolut inte får vara inne för länge i ugnen och hur vi tillslut enades om att det bästa är att inte ställa in den i ugnen alls. Nu, några år senare, så tycker jag faktiskt att kakan är godare än smeten. Det bästa är att få både och – en seg härligt kladdig kaka och att få slicka bunken. För övrigt så har jag en annan vän som är bäst på kladdkaka. Charlotte. Jag tror att hon har lärt sig av hennes pappa Göran, för när jag var liten och var hemma hos Charlotte så bakade han kladdkaka då och då och jag minns att jag tyckte att det var den godaste kakan jag visste. Eller var det hennes mamma Carina som bakade? Hur som helst, det var nog båda två och den var alltid lika god=)

Kladdkaka

Recept

2 ägg
2 dl socker
1 dl brun farin
50 g smör
½ dl matolja
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao av god kvalité
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör såhär:

Vispa ägg, socker och farinsocker pösigt. Smält smöret och tillsätt oljan. Häll fettet i äggvispet och rör om med en slickepott. Sikta i övriga ingredienser och rör om till en jämn smet. Smöra och bröa en springform med kokos. Häll smeten i formen och grädda i 150 grader i 30 minuter.

Idag är en riktigt bra dag. För det första unnade jag mig något som jag har tänkt på länge. Jag köpte en systemkamera. Jag hade en för massa år sedan, på den tiden då kamerorna inte var digitala. Men så kom digitalkamerorna och systemkameran blev tyvärr allt mindre använd. Men idag slog jag till. Jag tycker det är väldigt kul med foto och nu ska jag verkligen försöka lära mig på riktigt. Jag är absolut ingen mästerfotograf, men jag ska försöka att använda de manuella inställningarna lite mer. Det är så roligt att föreviga minnen genom bilder. Det händer mycket roligt framöver så jag tycker att det var ett bra läge att slå till. Om inte annat så kommer Midsommarafton att bli något alldeles särskilt i år. Då kommer min nya kärlek Canon EOS 600D att komma väl till pass.

För det andra så fick vi ett paket på posten idag från okänd avsändare. Jag har mina aningar om vem det kan vara som har skickat den, men är inte riktigt säker. Spännande. Hur som helst så innehåll den en film. Och inte vilken film som helst, en dokumentärfilm som heter Jiro – Dreams of sushi. Jag tycker att det är en fantastisk film. Ett tips till alla er som är matintresserade. Tack till den vänliga själ som skickade denna till oss! Det är så roligt att få oväntade paket, man blir som barn på nytt.

För det tredje så ska vi gå på Göteborgsoperan ikväll. Jag har aldrig varit där innan och jag tycker att det ska bli så roligt. Vi ska se Chess, jag har sett musikalen en gång innan men jag tror att jag var för liten för att uppskatta den fullt ut. Nu har jag höga förväntningar och tror att det kommer att bli en kväll att minnas.

Hoppas att även du har haft en bra dag!

3 svar på ”Sveriges mest bakade kaka?

  1. Hej,

    Kladdakaka är ett säkert kort, alla gillar det (typ). Jag har ett recept jag bakat sedan urminnes tider, nästan godare dagen efter dessutom, om det blir något kvar vill säga…

    Jaså, en spännande midsommarafton alltså… Antar att du inte befinner dig i Glommen då 😉

    Ha det bra på operan!

    Kram Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *