Bröllopstårta!

På midsommarafton gifte sig min syster Anna med Calle. Jag fick då äran att baka bröllopstårtan. Dagen till ära önskade de sig en klassisk gräddtårta med jordgubbar.

En smak av svensk sommar helt enkelt.

Bröllopstårta

 

Jag valde att göra den just väldigt klassisk, med hembakade bottnar och vaniljkräm såklart. Min kära vän Charlotte tipsade mig om en sockerkaksbotten som jag faktiskt aldrig har bakat tidigare. Hon är en hejare på tårtor så alla hennes tips brukar vara toppen. Hon har själv fått receptet från sockerrus.se som är en jättefin bakblogg. Principen bygger på lika delar ägg, mjöl och socker. Utgå alltid från äggen. För att få en hög och fin botten så är 8 ägg att föredra till en vanlig 24 cm form. Mät då upp äggen i ett stort glas och ta sedan fram ytterligare 2 glas i samma storlek. Mät upp lika mycket socker och mjöl som ägg. Jag tog lite potatismjöl i smeten, ungefär en fjärdedel av mjölet, för det gör att botten blir lite luftigare. Tillsatte också 1 msk bakpulver. Eftersom tårtbotten blir så hög så är det bra att lägga en remsa med bakplåspapper runt kanten så att inte smeten rinner över i ugnen.

Tårtbotten
1 del ägg (8 st)
1 del socker
1 del mjöl (varav en fjärdedel potatismjöl)
1 msk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, sikta ner mjölet, potatismjölet och bakpulvret. Rör runt med en slickepott, var försiktig så att inte luften försvinner ur smeten. Häll smeten i en bröad form och grädda i ca 45 minuter i 175 grader.

Vaniljkräm
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
½ vaniljstång
3 äggulor
2 msk socker
2 msk maizena

Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor, socker och maizena. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna och rör runt. Häll sedan tillbaka smeten i grytan och värm upp tills smeten tjocknar tills ca 85 grader. Tänk på att krämen inte får koka, då koagulerar äggen och krämen blir grynig. Sila och kyl ner.

Jordgubbssylt
500 g jordgubbar
250 g syltsocker

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp med syltsocker i 5 minuter. Låt kallna i kyl.

Montering
Dela botten i 3 delar. Bred jordgubbssylt på nedersta botten, lägg ett lock ovanpå. Bred vaniljkrämen uppe på. Lägg översta locket på. Jag brukar alltid lägga emellan tårtan dagen innan och sedan garnera tårtan samma dag som den ska ätas. Om den får stå ett dygn så blir tårtan saftigare och smakar mer. Garnera med vispad grädde och färska jordgubbar.

 

TårtaTårtan garnerades med prästkragar och pärlemorkulor. Tårtställningen byggde jag tillsammans med pappa och dekorerade med en spets från Panduro. Superenkelt att göra själv och man kan designa den precis så som man själv vill! Prästkragar är inte giftiga, men jag rekommenderar inte att äta dem då de inte är någon större smakupplevelse.

En klassisk jordgubbstårta är dock inte så tokigt!

 

 

4 svar på ”Bröllopstårta!

 1. Wow, superfina! Din syster var inne i butiken i dag, attans att jag inte grattade henne. Glömde…

  Jag har bakat enligt lika-principen, men för mig blev det pannkaka, eller inte ens det. Riktigt kasst iaf. Har hittat ett annat som alltid funkar för mig.

  Kram kram

  • Vad roligt, hon gillar verkligen din butik! Jag också för den delen=)

   Jag har alltid haft samma recept (inte lika-delar recept), tills jag skulle provbaka inför bröllopet och två gånger blev det verkligen pannkaka, konstigt när det alltid har funkat tidigare. Vilket recept brukar du använda?

   Kram

   • Det här receptet använder jag!

    Tårtbotten
    4 ägg
    2 dl socker
    1/2 tsk vaniljpulver
    1 dl potatismjöl
    1 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Smörj och mjöla en form.
    Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
    Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
    Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

    Kram kram

    • Vad roligt, detta receptet har jag också alltid använt, fram tills förra gången jag bakade då det blev pannkaka=)

     Men jag ska ge det ett nytt försök nästa gång när jag ska göra en sockerkakstårta!

     Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *