Farmors inlagda gurka – världens godaste!

Här kommer ett recept på inlagd gurka. Det är inte vilken gurka som helst, utan ett gammalt recept från min farmor. Jag måste säga att jag har aldrig någonsin smakat någon godare inlagd gurka än denna. När min egeninlagda gurka är slut i kylen så fuskar jag ibland med att köpa hem från butiken. Jag är dum nog och lurar mig själv att alltid köpa ”Mor Annas” för att det låter mest romantiskt, men jag blir alltid lika besviken. Det går faktiskt inte att jämföra! Så passa på innan säsongen snart tar slut. Köp istället hem några kilo Västeråsgurkor och krondill (om ni inte har odlat hemma vill säga) och lägg in inför hösten. Det tar max en timme och det är så mycket godare!

Recept

2 kg Västeråsgurkor
Gult senapsfrö
Dillkronor
Lagerblad

Ättikslag
3 dl ättikssprit (12 %)
9 dl vatten
1 kg socker

Gör såhär:
Tvätta och skiva gurkorna fint, använd en mandolin om ni har det hemma. Varva gurkorna med gult senapsfrö, dillkronor och lagerblad i väl rengjorda glasburkar. Koka upp ättikslagen och häll den över gurkorna medan den fortfarande är varm. Kyl ner och ställ in i kylskåp. Låt stå några dagar innan den äts.

Inlagd gurka

Avnjut på frukostmackan, till hamburgaren, i den kalla såsen, till biffarna eller höstgrytan…till det mesta helt enkelt!

 

2 svar på ”Farmors inlagda gurka – världens godaste!

  1. Jag undrar efter man har haft dom i lagen i kylen över natten och sedan ska hälla över gurkan i alla burkarna, hur får man vätskan att räcka till? Gör man en ny lag och häller i så att det täcker? Hoppas ngn kan svara på detta då jag har dom i två stora kastruller i kylen nu, mvh Marie

    • Hej! Ofta brukar lagen räcka till receptet (gurkorna brukar krympa så att lagen brukar vara tillräcklig), men om det skulle vara så att den inte täcker så får du göra ny lag. Kul att du testar receptet och hoppas att du blir nöjd med resultatet:) Mvh/Lisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *