Bakat fläsklägg med broccoli och svartrot i hoisinbuljong

Ett härligt långkok i annan tappning. Här har jag först kokat fläsklägget för att sedan plocka isär det och gjuta till en terrin. Till detta är det ljuvliga grönsaker och belugalinser allt toppat med en härlig buljong smaksatt med hoisinsås.

Grillat fläskläggRecept:  2 – 4 personer – total tid: 6 h – Svårighetsgrad: Medel

Fläsklägget:
1 st Fläsklägg, rimmat och på ben ca: 1,5 kg
1 st Stor gul lök
1 st Morot
1 st Palsternacka
2 st Selleristjälkar
2 st Vitlöksklyftor
3 st Lagerblad
10 st Svartpepparkorn
1 st Torkad Chipotle

Jag börjar alltid med att lägga det rimmade fläsklägget i en bunke med kallt vatten för att skölja bort blod men även för att laka ur en del av sältan. Tärna under tiden grönsakerna grovt och lägg i en kastrull, placera där efter fläsklägget på grönsakerna. Täck allt med vatten och tillsätt till sist de torra kryddorna. Koka upp och sänk sedan värme, låt nu lägget småkoka i ca 3 timmar eller tills köttet lossnar från benet. När man har ont om tid kan en tryckkokare komma väl till pass, då får du en koktid på 30-40 min.

När benet är klart lyft ur det ur buljongen, som silas och kyls ner. Plocka nu bort svålen och lägg åt sidan. Klä en brödform med plastfolie och lägg köttet som du plockar loss från benet där i. Se till att ha en jämt lager, avsluta terrinen med att lägga svålen överst och vika över plastfilmen. Ställ ytterligare en brödform på den andra och fyll med tunga saker. Ställ nu terrinen i kylen tills den är kall och har satt sig. Vid servering skär terrinen i bitar och stek skinnsidan i en lätt oljad panna. Avsluta på grill i ugnen och du kommer att ha en härligt krispig svål.

Såsen
Fläskbuljongen
1 dl hoisinsås

Ta den kylda buljongen och plocka bort så mycket fett som möjligt. Reducera sedan buljongen till en simmig konsistens och tillsätt hoisinsåsen. Blir buljongen för kraftig eller tjock, späd med lite vatten.

Grönsakerna och tillbehören
1 st Broccoli
3 st Svartrötter
1/2 st Rotselleri
1 ½ dl Belugalinser
2 msk Smör
1 tsk Vit Balsmavinäger
Salt och Peppar
Fröblandning

Börja med att skölja linserna därefter kokas eller ångas de enligt anvisningarna på paketet. Jag ångade mina då tappar de inte lika mycket av sin fina färg. Plocka under tiden buketterna från broccolin, skala svartroten och lägg i citronvatten. Placera den halva, oskalade, rotsellerin i ugnen på 200 grader. Den är klar när den är brun/svart i färgen.
Ånga broccoli och svartrot, eller koka om du föredrar det. När rotsellerin är klar gröp ur det mjuka innanmätet och mixa ihop med smör, balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. Före servering fräs på broccoli och svartroten i en panna och krydda med salt och peppar och strö över lite frö.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *