Frukostfrallor!

Kaj brukar vara den som står för brödbaket här hemma, men idag blev jag sugen på att baka frallor! När jag bakar frallor eller bröd så är jag inte så noga med recept…det har ju både sina för- och nackdelar, ibland blir det fullträff och ibland blir det mindre bra. Ikväll blev det dock över förväntan måste jag säga=)

När jag bakar vetedegar så smälter jag aldrig smöret även om det ofta står så i receptet. Jag använder rumstempererat smör istället och tillsätter det i slutet av knådningen. Anledningen är att man får mycket saftigare bullar eller bröd om man använder rumstempererat smör och degen blir mycket smidigare! Detta gäller även saltet, det står ofta i recept att det ska tillsättas med degvätskan men jag föredrar att tillsätta det när mjölet har knådats in i degen.

Eftersom vi för tillfället har lite platsbrist i frysen så bakade jag en liten sats idag, 15 st frallor blev det.

Recept

35 g färsk jäst
2 tsk hel kummin
2 tsk hel anis
3 dl vatten
2 msk mörk sirap
1 dl solrosfrön
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1 msk havssalt

Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, mortla kummin och anis och tillsätt i vätskan tillsammans med sirapen. Häll vätskan över jästen och tillsätt solrosfrö och mjölsorterna. Knåda degen, gärna i en assistent, på låg växel i 5 minuter. Tillsätt smöret och saltet och knåda ytterligare i 5 minuter.   

Mjölmängden i receptet är ungefärliga så känn på degen så att den har lagom konsistens. Den ska inte vara för hård utan mjuk och smidig. Täck degen med en handduk och låt jäsa i 1 timme.

När degen har jäst färdigt, dela upp den i 15 delar.

Det finns ju massa olika sätt att göra frallor på. Jag brukar dra degen från kanterna mot mitten så att det bildas en boll. Lägg den sedan i vänster handflata med den fina ytan uppåt. Forma höger hand till en boll och trilla frallan så att den blir rund och fin.

Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och täck med en handduk. Låt jäsa i 40 minuter. Pensla frallorna med ägg och strö på vad ni tycker är gott; flingsalt, vallmofrö, solrosfrö eller liknande.

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter och vips, så har ni frallor till frukost!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *