En härlig helg!

Bloggen har firat ett år, även om inläggen inte var så många i början. Ett av de första inläggen var dock tänkt att handla om en middag med våra goda vänner Charlotte och David. Det blev aldrig något inlägg…

Nu, igår, samma helg fast ett år senare så var det dags igen och denna gång ska ni få ta del av den härliga kvällen.

Vi inledde dagen med lite fika, en lunch på stan, lite strosande i Haga och sen lite fika på det.

När mörkret krupit sig på var det dags att äta ännu lite mer. En härlig med dock ganska enkel middag i 3 delar.

 Förrätt
Pocherat ägg på kräm av rotselleri och fänkål, picklad gurka, löjrom, hummer och brynt smör

 Varmrätt
Grillad Flankstek med trattkantarellrisotto, ragu på haricots verte, sidfläsk, inlagd smålök och en tomatsky

 Efterrätt
Citron- och marängtarte med färsk frukt och vispad vaniljcreme fraiche

 

Pochertat ägg med hummer och löjrom

Förrätt

Till vänster ser ni resultatet av förrätten. Blir fortfarande hungrig när jag tittar på den. Kan varmt rekommendera att prova och avnjuta denna rätt, kanske med ett glas gott och smörigt chardonnayvin.

Recept:

Fänkål- och Rotsellerikräm
1 liten gul lök, 1 fänkål, 1/4 rotselleri, 1 dl vitt vin, 3 msk creme fraiche, 25 g smör,
Salt & peppar

Pressgurka:
1 Gurka, 2 msk salt, 1/2 dl vit balsamvinäger, 1 msk vitvinsvinäger

Pocherat ägg:
4 ägg, 1/2 dl ättika, salt

Hummer, löjrom och brynt smör
1 hummer, 50 g löjrom och 50 g smör

Gör så här:

Fänkål- och rotsellerikräm
Hacka löken fint, skär fänkålen och rotsellerin i små bitar och svetta allt i en panna. Häll på lite vitt vin och vatten. Låt koka tills allt är riktigt mjukt. Tillsätt creme fraiche och smör, mixa riktigt slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Picklad gurka
Skiva gurkan på längden tunt på en mandolin. Salta gurkan, låt dra i ca 15 min och skölj. Blanda vitvinsvinägern och balsamvinägern och häll över gurkan. Låt gärna dra över natten.

Hummer och löjrom
Skala hummern, använd både klorna och stjärten. Skär ner i lagom stora bitar. Häng löjromen i en chinoise eller i ett kaffefilter över natten. Smält 50 g smör i en gryta tills det är gyllenbrunt. Sila.

Pocherat ägg
Knäck äggen i 4 olika koppar. Koka upp vatten med salt och ättika. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en sked och häll i ett ägg i taget. Sänk värmen och låt ägget sjuda någon minut, äggulan skall vara rinnig. Ta upp ägget och lägg upp på en tallrik, skär bort ”överflödig” vita om ägget blir lite ojämnt. Upprepa proceduren med de övriga 3 äggen.

Montering
Värm på rotselleri- och fänkålscremen. Placera i botten på en tallrik. Lägg ägget uppepå krämen, garnera med hummer, brynt smör, löjrom och shisokrasse. Glöm inte att flingsalta lite på ägget.

 

Varmrätten

Varmrätten var lika smarrig den. Inte i samma eleganta drag men i smak. Vi drack till denna rätt ett av vinerna från vingården Frascole som vi bodde på i Italien.

Recept:

Trattkantarellrisotto
200 g trattkantareller, 4 st schalottenlökar, 3 dl risottoris, 1 dl vitt vin, 6 dl kycklingbuljong,
100 g parmesan, salt & peppar

Ragu
10 st röda steklökar, 3 dl 1-2-3 lag, 100 g haricot verte, 200 g rökt sidfläsk

tomatsky
5 st mogna tomater, ½ st gul lök, 3 dl rött vin, 3 dl oxfond

Gör så här:

Ragu
Koka lökarna hela i lättsaltat vatten. När de är mjuka plocka ur och låt svalna, skala sedan och lägg i 1-2-3 lag. Låt dra över natten.
Noppa bönorna och blanchera. Tärna sidfläsket och stek gyllene. Mot slutet tillsätt löken och bönorna. Smaka av med salt och peppar.


Tomatsky

Hacka löken grovt och kvarta tomaterna, svetta i lite olivolja och slå på rödvinet. Reducera till hälften och slå sedan på fonden. Smaka av med salt, peppar och lite socker.

Trattkantarellrisotto
Hacka schalottenlöken och svetta i olivolja, tillsätt riset och rör tills det är glansigt. Tillsätt det vita vintet och lite buljong. Under omrörning tillsätt buljongen i omgångar tills riset är klart. Stek under tiden svampen i en het stekpanna. När risotton nästan är klar tillsätt svampen. Till sist montera i osten och lite smör för att runda av smaken. Vill man förhöja smaken ytterligare kan man tillsätt lite tryffelolja eller kanske äkta tryffel.

 

 

Dessert

Citron- och marängtarte med vispad vaniljcreme fraiche och färsk frukt blev kvällens dessert. En frisk avslutning efter en ganska stabil varmrätt. Nedan hittar ni receptet,  skulle ni inte vilja knåpa ihop den själv så kan man för tillfället äta tarten på Sankt Jörgen park resort, dock i en lite annan skepnad…

Recept:

Mördeg
120 g rumstempererat smör, 75 g florsocker, 40 g äggula, 1 nypa salt, mjöl efter behag.

Citroncurd
3 citroner, 150 g rumstempererat smör, 4 st äggulor, 2 st hela ägg, 175 g socker.

Italiensk maräng
110 g äggvita, 20 g socker, 70 g vatten, 200 g vatten.

Vaniljcreme fraiche
3 dl creme fraiche, 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj, 1 msk forsocker.

Gör så här:

Mördeg
Mixa smör, florsocker, äggula och salt i en matberedare. Tillsätt mjöl efter behag, tills ni får en mördeg som är lagom kladdig. Tryck eller kavla ut mördegen i en smörad pajform. Låt vila i kylen minst en timme. Baka sedan av i 10 minuter i 175 grader, tills mördegen har blivit gyllenbrun.

Citroncurd
Riv zesten från citronerna och spara. Pressa saften ock sjud upp med äggulor, hela ägg och socker. Ta av från värmen så fort smeten börjar bubbla. Tillsätt smöret och citronzesten. Häll curden i pajskalet och grädda i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter, tills pajen har ”stannat”. Kyl ner.

Italiensk maräng
Koka upp 70 gram vatten med 200 gram socker. När lagen är 110 grader, börja vispa 110 gram äggvita och 20 gram socker på medelväxel. När sockerlagen är 125 grader, ta av den från spisen och häll i fin stråle över marängen medan ni fortfarande vispar på medelhastighet. När all sockerlag är i marängen, sänk hastigheten till den lägsta nivån och vispa till marängen är kall. Lägg i spritspåse.

Vaniljcreme fraiche
Vispa creme fraichen tillsammans med vaniljsockret och florsockret tills den är fluffig.

Montering
Stansa ur en lagom stor pajbit och lägg på tallrik. Spritsa på marängen och bränn av med en brännare. Garnera med färska bär och ägga en klick vispad creme fraiche.


Stort Tack Charlotte, David och inte minst lille Vilmer för en härlig dag! Återkommer snart med en recension av restaurangen där lunchen intogs, vi har nämligen hittat en ny favorit!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *