Bhoga

Igår var jag med några vänner från jobbet och åt på Bhoga här i Göteborg. De plockade nyligen hem 3 av 4 utmärkelser på White guidegalan och med framgångar stiger givetvis förväntningar. Jag har aldrig varit missnöjd när jag varit och ätit på Bhoga, snarare tvärtom, fascinerad över deras smaksäkerhet och elegans.

Vi pratade just om restaurangupplevelser igår kväll (det bli lätt så när alla i sällskapet är i branschen) och det är inte alltid maten eller det goda vinet som gör en kväll. Oftast handlar det om stämning, framför allt sällskapet och bemötandet. Igår var upplagt för en lyckad kväll, trots att vi hamnade mitt i spöregnet vilket resulterade i mitt livs kortaste taxi-resa, mellan Puta Madre och Bhoga. Men vad gör man inte för ett gäng tjejer i högklackat.

 

Vi valde en 4-rMatjessillätters meny med tillägg på ostar och vinpaket. Kvällen inleddes strålande med en amuse i konserveringsburk – matjessill, färskpotatis, lök, ägg och brynt smör. Detta är bland det godaste jag vet. Mat behöver inte vara komplicerat. Det är det lilla som gör det stora.

Såhär i vårtider och primörerna precis har kommit så är det helt rätt att sätta dem i fokus. Vår första rätt, vit sparris med ostronkräm, Kalix löjrom och malt var en av de godaste förrätter som jag ätit på mycket, mycket länge. Rätt nummer två, pocherat ägg med potatiskräm, ansjovis, smör och forellrom. Inte mycket sämre den kan jag säga. Om jag ska vara lite kritisk så kanske en aning lika i både form och smak (inklusive amusen), men vad gör väl egentligen det när allt är genuint gott.

Kalix löjrom, ostronkräm, vit sparrisPocherat ägg, potatiskräm, ansjovis

Ryggbiff, äpple, brynt lök

Varmrätten, ryggbiff från Dalsjöfors, äpple, lardo och rostad lökkräm. En fullträff rakt igenom och ett vin till som är bland det godaste jag har druckit.

Efter ostarna avslutades kvällen med en rabarberdessert med marshmallows, vaniljdrömmar och lagerbladsglass. Klockrent rakt igenom, förutom att vi fick fel vin. Detta räddades dock snyggt upp av en annan servitör, man blir mest fascinerad när det händer. Hur fel smaker kan bli när de inte möts. Men vi fick ett nytt vin och desserten kom till sin rätt. Det är tredje gången nu på kort tid som jag äter lagerblad i glass och det är en riktig höjdare måste jag säga. Värt att testa, för dem som inte smakat.

Rabarber, lagerbladsglass, drömmar

Vinerna är, rakt igenom middagen, helt strålande (bortsett från dessertmissen). Maten är alltid bra på Bhoga, drycken växer för varje gång jag är där. De är väl förtjänta av sina utmärkelser, fullsatt restaurang en tisdag och stämningen är hög. Man blir onekligen glad i kockhjärtat.

 

 

 

 

 

Ett svar på ”Bhoga

  1. Mmm, låter som en höjdarkväll. Men du har rätt i att de två rätterna till utseendet liknar varandra riktigt mycket. Konstigt att det gör det på det viset.

    Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *