Svampkroppkakor i soyabuljong med kyckling

Här kommer ett härligt tips för den som har frysen full av svamp eller den som fortfarande beger sig ut i skogen för att fylla på.
Första gången jag åt kroppkakor med svamp och soya var på Familjen för några år sen. Jag har haft den goda smaken i tanke ända sen dess.
Det är en rätt som det är men jag valde att tillsätta kyckling och grönsaker. Som vanligt när jag lagar mat använder jag det som finns hemma, vilket är skönt då man inte ska behöva känna sig begränsad när man lagar mat. Vill du göra rätten vegetarisk skippa kycklingen och använd mer grönsaker i buljongen.

Recept:
Kroppkakor

600 g potatis av fast sort
3 dl vetemjöl
1 ägg
200 g trattkantarell
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
10 st kryddpepparkorn
2 st hela nejlikor
1 tsk muskot

Gör så här:
Skala och koka potatisen. När den är klar låt den ånga av och pressa eller riv potatisen medan den är varm. Blanda i mjöl, ägg och muskot. Smaka av med salt och peppar.
Hacka lök, vitlök och trattkantarell och fräs i panna. Mortla kryddpeppar och nejlika och tillsätt i svampröran. Forma potatissmeten till plättar och lägg en matsked av svampfyllningen i mitten och forma plätten till en boll. Sjud kroppkakorna i min. 5 min, när de är klara flyter dem till upp till ytan.

Kyckling i soyabuljong
8 st kycklingklubbor
3 st morötter
1 st vitlöksklyfta
1 st gul lök
3 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
ca. 1 dl Soya(japansk)
risvinsvinäger och Mirin efter smak

Gör så här
Tärna; lök, morot och vitlök och svetta i en stor kastrull. Lägg i kycklingklubborna och bryn tillsammans med grönsakerna. Slå på vatten så att det täcker alla grönsaker och kycklingen, tillsätt även lagerbladen och svartpepparkornen. När kyckling är mör så att den släpper från benet sila av buljongen och reducera buljongen i en ny gryta. Spara kycklingen tillsvidare. När buljongen är tillräckligt koncentrerad tillsätt soya och smaka av med risvinäger och mirin för att balansera smaken.

Som tillbehör kan du göra som jag slunga lite morot, brocoli och sticklök i lite smör och har du lite svamp använd det med.

Hoppas ni finner lika mycket nöje av att äta denna anrättning som jag gjorde och berätta gärna om ni testat eller har något liknande recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *