Senapssill

Idag bjuder jag på en av mina absoluta favoriter på julbordet; senapssillen. Detta receptet har funnits med vår familj sålänge jag kan minnas. Det har alltid, enda sedan barnsben, varit lite av min och mammas grej att lägga in sillar tillsammans inför jul. Ibland varierar vi oss med nya smaker, men denna senapssillen gör vi alltid. Vi köper en hink med saltsill som får vattna ur under natten, sen läggs sillen in i 1-2-3 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten) med kryddor under ett dygn. Därefter är det fritt fram att göra vilken sill man vill. Idag har jag dock fuskat. Jag blev akutsugen på att göra senapssill och då kan man inte vänta i 2 dagar. Så jag köpte 5-minuterssill, vilket går lika bra. Eller i vart fall nästan lika bra. När jag och mamma gör sillen tillsammans brukar vi använda hennes egeninlagda gurka. Men ibland får man klara sig utan mamma, så idag fick jag köpa ”Mor Annas” på Hemköp.

 

Recept:

2 msk senap
2 msk socker
1 msk vit vinäger
Lite drygt 1 dl matolja
1 dl grädde

4 st sillfiléer
Inlagd gurka – efter behag
1 liten rödlök
1 knippe dill

Gör såhär:
Rör ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du vispar med en handvisp. Tillsätt därefter grädden.
Låt sillfiléerna och gurkan rinna av väl. Skär sillen i lagom stora bitar. Hacka löken, gurkan och dillen. Blanda ner allt i senapsröran och häll upp på väl rengjord glasburk.

 

Senapssill

Låt gärna sillen stå över natten och ”gotta till sig”. Men bara om ni har tålamod att vänta. Det hade inte jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *