Chez Dominique

Vi steg av planet för att ta bussen in till ett vintervitt Helsingfors. Tog en promenad genom centrum till hotellet som låg nere vid den isbeklädda södra kajen. Med frostbitna kinder steg vi in på hotellet för att checka in. Hotel Haven – modernt, lyxigt och serviceminded.

Ett av målen med denna weekend var att äta på Chez Dominique. En tvåstjärnig restaurang som ligger i hjärtat av Helsingfors. Restaurangen har 50 st sittplatser och drivs av kocken Hans Välimäki med konceptet nordiska och franska smaker. När vi stiger in i värmen är de flesta gäster redan på plats, sorlet i matsalen tyder på god stämning. Det är väldigt stilfullt, men inte stelt eller obekvämt. Vi får ett bord längst in i rummet och skådespelet kan börja.

Vi inleder kvällen med varsitt glas Champagne och vi bestämmer oss för en 9 rätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. Följ med på vår resa, nedan följer rätterna i den ordning som vi blev serverade dem.

RotfruktschipsMajonäs x 3 - Ört, mint och naturellCrisp - Kanel & svålBifftartar, canneloni med ost & skinka, Cornetto med laxtartar och pepparrotTea time - pilgrimsmussla, bläckfisk & dashiVinterbetor - variation på betor med salmiakBottom of the sea -  ostron, fryst äppelskum, sjökorall Anklevermousse, äppelsorbét, riven anklever & müsli Brioche till ankleverRich and poor - löksoppa, tångkaviar, märgHavskräfta - Stekt, tartar, skum, silverlökspuré, tofféPiggvar - morotskräm, brynt smörsås, blomkålEnbärssorbet, frusen grapeDuva - bröst, hjärta, rilette, tryffelkräm, tryffelsås, svart rispapperPumpaparfait & yuzusorbétHavtorn, hjortron & sockervaddJordnöt- och hasselnötskakaP4 - marmelader, nötkrokant, tryfflarMarshmallows - citron & salmiak

 

 

Skål!Skål!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är alltid svårt att summera en kväll som denna. Det är lätt att bli lyrisk av stämningen – den fantastiska servicen, den goda maten och det briljanta vinet. Det sker små missar, men vid stundens ögonblick är det snarare lite charmigt än något att lägga någon större vikt vid. Vid något tillfälle kommer maten före vinet, men vad gör väl det när vi får 18 serveringar och allt smakar utsökt. Charmant är dock den ordväxling som uppstår när vår franske sommelier skyndar sig för att hinna före den engelska servitören.

Rent smakmässigt är det ungefär vad vi har förväntat oss – det är rent, genuint och känns mer franskt än nordiskt men med en modern touch. Det är vackra färger, snygga upplägg och råvarorna är perfekt tillagade. Tanken slår oss dock att det inte är särskilt exotiskt, det är inga större nyheter. Det är smaker som ligger ”nära till hands” just för tillfället – mycket äpple, tryffel, märg, lök, brynt smör, kräfta, morot. Halvvägs in i middagen börjar vi längta lite lätt efter köttet. Tillslut kommer det in (duva), men kanske hade man förväntat sig någon mer kötträtt än en av 18 serveringar. Nu älskar vi ju både vegetarisk mat och fisk, men detta medför att av alla glas vin vi blir serverade (9 st) så är endast ett glas rött. Ingen större skada skedd, men det hade inte gjort något att få bytt några vita droppar mot röda.

Annars känns kvällen rakt igenom väldigt generös; det snålas definitivt inte i glasen. Vi beställer en 9 rätters avsmakningsmeny; vi får 18 serveringar. 5 timmar efter ankomst går vi ut i vinternatten med ett stort leende på läpparna. Det är 15 grader minus ute, stjärnklart och snön knarrar under skorna. Vi enas om att kvällen utan tvekan har levt upp till våra förväntningar. Tänk att mat- och vin kan få en att känna så mycket kärlek. Det är samma känsla varje gång. Vart ska vi resa och äta härnäst?

2 svar på ”Chez Dominique

  1. Hej Kaj och Lisa
    maste säga att det är alltid lika roligt att läsa erna blogg. Allt sehr jättegott ut hoppas ni hade det trevligt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *