Ingefärsinkokta päron med polkagrädde

På julafton åt vi en av mina favoritdesserter. Detta är en av de enklaste desserterna man kan göra, inga krusiduller och så gott. Har ni inte testat kombinationen ingefärsinkokta päron med polkagrisgrädde så är det dags!

Det traditionella sättet att koka in ingefärspäron på är att låta dom ligga och dra i socker och sedan koka dem länge. Men jag brukar göra en förenklad variant som jag tycker blir minst lika gott. Vill man ha en lång hållbarhet på päronen så koka en sockerlag på 50 % socker och 50 % vatten. Jag tycker dock att det blir väldigt sött så jag brukar ha mindre socker. På julafton gjorde jag enligt följande:

Recept:

6 st päron, det går bra med vilken sort man vill men jag föredrar Conference. 1 liter vatten
3 dl strösocker
Saft från 1 citron
5 cm färsk ingefära
1 st vaniljstång

Gör såhär:

Skala ingefäran och skär i skivor. Skåra och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp socker, vatten, citronsaft, vaniljstång + frö, och ingefära. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur med hjälp av en matsked. Lägg päronen i lagen och koka ca 5 minuter, känn med en kniv så att de är mjuka. Personligen tycker jag att de ska fortfarande ha ganska mycket tuggmotstånd, men det gör man som man vill efter tycke och smak. Kyl ner och låt päronen ligga i lagen. Koka med fördel päronen dagen innan de ska serveras för mer smak.

3 dl lättvispad grädde
½ påse polkagrisar

Krossa polkagrisarna grovt, använd antingen en mortel eller lägg dem i en plastpåse och banka med en kavel. Blanda i grädden. Låt stå någon timme innan servering.

 

Ingefärsinkokta päron

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *