Budapestbakelse!

Vi hade söndagsmiddag för vänner i helgen och bjöd då på Wallenbergare. Då fick vi äggvitor över och jag fick därför anledning att baka, bra va! Jag gjorde då en budapestbakelse, något jag inte har ätit på åratal men som jag egentligen tycker är en riktigt god bakelse. Som vanligt hade jag svårt att följa recept, så efter lite googlande så blev det en mix av Johan Sörbergs och Leilas recept, med lite inflikning av mitt eget. Jag undviker hasselnötter och använde därför mandel istället, vilket går minst lika bra. I affären kunde jag inte heller välja mellan inlagda mandariner eller persikor, så jag tog både och. Inte så tokigt måste jag säga!

BudapestlängdRecept:

Botten

200 g äggvita250 g strösocker
100 g mandelspån
50 g potatismjöl
1 msk kakao

Fyllning och dekoration

4 dl vispgrädde
1 liten burk inlagda mandariner
1 liten burk inlagda persikor
50 g mörk choklad
Florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 190 grader. Krossa mandelspånen med hjälp av en kavel (genom påsen) så att de blir finfördelade. Vispa äggvitan tillsammans med 100 gram av sockret till maräng. Tillsätt sedan resterande av sockret och vispa ytterligare i 2 minuter.

Blanda potatismjöl, kakao och mandel. Vänd ner i marängen och blanda väl med hjälp av en slickepott. Lägg smeten i en spritspåse utan tyll (eller med en rund tyll) och spritsa längder till en rektangulär form på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 20 minuter och vänd genast upp på nytt bakplåtspapper när botten kommit ut ur ugnen.
Lägg en handduk på och låt svalna.

Häng av mandarinerna och persikorna i en sil. Lägg på papper så att all vätska försvinner. Skär i mindre bitar. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner frukten. Bred ut gräddblandningen på botten, tänk på att inte ha för tjockt lager längst ut i kanten, då rinner grädden över kanten när du rullar ihop den.

Rulla ihop bakelsen med hjälp av bakplåtspappret. Lägg skarven neråt. Smält chokladen och spritsa över rullen. Pudra över florsocker.

 

Bakelse

Denna bakelse är glutenfri och går utmärkt att frysa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *