Restaurang vRÅ!

Igår var vi tillsammans med Emelie och åt på nyöppnade restaurang vRÅ här i Göteborg. De slog upp sina portar för första gången i onsdags på Clarion Hotell Post. På vRÅ äter man skandinaviska råvaror som möter smaker från Japan, alltså rå mat och sushi. Bakom restaurangen står duktiga Frida Ronge som bland annat varit med och startat upp en av våra favoritrestauranger Råkultur i Stockholm.

På vRå kan man välja mellan 3 olika avsmakningsmenyer – 4, 6 eller 10 rätter. Denna kväll åt vi 4 rätter med tillhörande dryckespaket. Man kan även välja till lite olika smårätter som tillbehör vilket vi gjorde.

Kvällen inleddes som sig bör med varsin kopp grönt te. Dryckespaketet bestod av två olika Sake och en öl (Jag och Emelie valde dock att byta ut ölen mot ett glas vin, vilket inte var några problem). Kaj blev extra glad över hans öl som visade sig vara producerad i närheten av där han varit på träningsläger i Japan.

 

Vår första rätt; Sashimi med lax, hälleflundra, gös, makrill, två varianter av bläckfisk och råräka. Mycket gott, där makrillen utan tvekan var vår favorit. Det är ju så roligt med japansk mat som ofta är en fröjd för ögat och smakar väldigt ”rent”.

Så kom rätt nummer två, Hälleflundra med brynt yuzusmör och löjrom. Detta tycker jag var kvällens bästa rätt. Det brynta smöret med en aning syra tillsammans med sältan från löjrommen och finhackad schalottenlök på, så fräscht och så lent, helt enkelt en fröjd för gommen.

 

Vid rätt nummer tre var det dags för Misosoppa med gös, kantareller och torkad bonito.

Misosoppan var utan tvekan den bästa vi ätit, det går givetvis inte att jämföra med den soppa som man får på ett ”vanligt” sushihak. Så mustig och god att jag skulle kunna dricka den som mellanmål varje dag. Den ackompanjerades här med gös och kantareller.

Så kom vi fram till Sushin; Maki, Nigiri och Gunkan maki. Måste ju säga att livet känns lite extra härligt när man får in en sån här skapelse. Det är rakt igenom väldigt gott och framför allt väldigt tjusigt med stor variation i både smaker och konsistenser.

Vi kunde inte låta bli att avsluta kvällen med en dessert, även om den inte inkluderades i paketet. En havtornssorbet med misomjölkchoklad. En fin avslutning på en torsdagskväll.

Sammanfattningsvis kan sägas att vRÅ utan tvekan är värt ett besök. Det vore orättvis att jämföra vRÅ med Råkultur, för det är ingen lätt match att vinna. Men jag tycker att de lyckas väldigt väl, även om det finns vissa saker att jobba på. Det tar ett tag att köra in ett nytt ställe och när servisen fått lite mer kött på benen och känner en större trygghet med menyn så kan detta bli riktigt, riktigt bra. Vi förstår konceptet att endast servera avsmakningsmenyer eftersom man får hela paketet och en helgjuten japansk upplevelse. Men vi önskar att man i framtiden ska kunna dyka in och bara äta en härlig tallrik med sushi när suget faller på. Med tanke på deras begränsade öppettider, tisdag – torsdag, skulle detta även skapa plats för en större genomströmning av gäster per kväll.

Äntligen har Göteborg fått en ställe där man kan äta riktigt god sushi.
Som vi har väntat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *