Farmors soppa med klimp

När jag var liten åt jag ganska ofta lunch hos farmor. Ofta fick jag önska vad jag ville ha och då fanns det alltid tre alternativ som jag valde mellan; soppa med klimp, kåldolmar och kassler med ananas- och äppelsallad. När man åt middag hos farmor så fick man också alltid efterrätt och då gärna bärpaj med hemgjord vaniljsås, manna- eller risgrynspudding eller maizenapudding. Det sistnämnda är en liten märklig anrättning, men jag verkligen älskade den och skulle nog göra det ännu idag. Världens enklaste och lite underliga recept; man kokar ihop standardmjölk med vanilj, socker och maizena till en pudding, ställer kallt och serverar med jordgubbssylt. Jag måste testa någon dag.

I två veckors tid har jag gått runt och längtat efter farmors soppa med klimp. Jag har aldrig gjort den tidigare, men igår var det dags. Jag ringde till farmor och sa att jag ska koka din soppa och säg nu exakt hur du gjorde när jag var liten, för den ska smaka precis som din. Farmor beskrev i detalj, 92 år gammal. ”Tänk på att om du fryser ner halva buljongen så dela upp det feta på ytan, så att båda buljongerna blir lika goda, men det förstår du nog själv”. Ingen har lärt mig så mycket som farmor när det kommer till mat. När man kokar ”riktig” soppa så finns det inga andra alternativ än att använda riktig köttbuljong. Det kan låta lite omständigt, men köp en ordentlig laddning med ben och koka en stor sats så kan ni frysa ner buljongen och bara ta ut när längtan tränger på. Hur enkelt som helst.

 

Köttsoppa 2

                                               Grönsakssoppa med klimp

 

Recept:

Buljong

1 kg köttben
Vatten så att det täcker
5 st kryddpepparkorn
5 st svartpepparkorn
Salt
1 st lagerblad
1 gul lök
2 morötter

Grönsaker

4 st morötter
10 st potatisar (gärna King Edward)
½ st purjolök, det gröna
2 dl ärtor
1 kruka kruspersilja

Klimp
1 ägg
4 msk mjölk
1 tsk salt
Ca 2-3 dl vetemjöl

Gör såhär:

Skölj benen i kallt vatten. Lägg i gryta och häll på vatten. Tillsätt gul lök, morötter och kryddor. Koka upp. Under uppkoket, skumma buljongen så att den förblir klar. Lägg på lock och koka ca 2 timmar. Sila buljongen och om ni önskar, plocka av köttet för att sedan lägga det i soppan.

 

Köttbuljong                                                 En riktigt god köttbuljong

Skär potatisar, morötter och purjolök i lagom stora bitar. Lägg först i morötterna i buljongen, koka någon minut och därefter potatisen och purjolöken. När soppan kokat upp, rör ihop klimpen och klicka i soppan. Klimpen är färdig när den har flutit upp till ytan. Tillsätt till sist ärtorna och rikligt med hackad kruspersilja. Smaka av med salt och peppar.

Jag gick till saluhallen och köpte köttben och märgben. Om ni handlar över disk, be personalen såga dem i lagom stora bitar för att få plats i grytan.

Köttben

                                                              Köttben

Jag använde King Edward, mest för att jag tycker att det är den godaste potatisen. Tänk bara på att det är en mjölig sort och låt den därför bara koka tills den är precis klar, annars faller den sönder och soppan känns ”mjölig”. Var noga med att de olika grönsakerna kommer i grytan beroende på tillagningstid så att konsistens och färg kokas till perfektion. Det är där skillnaden mellan en okej soppa och en perfekt soppa ligger, särskilt när man använder så få ingredienser.

Servera gärna soppan med en bit hembakat knäckebröd med en lagrad ost och du kommer kanske, som jag, undra varför man inte gör detta oftare.

2 svar på ”Farmors soppa med klimp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *