En riktigt härlig chokladkaka!

Förra veckan var vi och hälsade på vår vän Sofie som vi pluggade tillsammans med i Grythyttan. Då blev vi bjudna på denna hysteriskt goda chokladkaka! Den är riktigt mäktig, men oemotståndlig. Jag tar mig friheten att dela med mig av detta recept till er och hoppas att Sofie inte misstycker! Ett tips är att göra som Sofie gjorde; servera den med en klick turkisk yoghurt som är sötad med lite florsocker och en nypa vaniljsocker!

 


Recept
:

Botten
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g god choklad, gärna 70 %
100 g smör

Gör såhär:
Börja med att göra botten. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och rör i äggen (ska inte vispas med elvisp). Sikta i de torra ingredienserna och blanda väl med en slickepott. Smöra och bröa en form, ca 25 cm x 35 cm. Häll smeten i formen och baka i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Koka grädde, socker, sirap och choklad i 10-15 minuter på låg värme. Tillsätt smöret och rör till en jämn glasyr. Bred glasyren på kakan och strö över mandelspån. Ställ in kakan i kylen och skär sedan i rutor.

OBS! Jag använde mig av en ugnsform med ovanstående mått. Om ni vill baka kakan i en långpanna, dubbla då receptet på botten. Glasyren räcker dock till hela långpannan. Jag minskade därför lite på glasyren när jag bakade i en mindre form, men tycker man om mycket glasyr så fungerar ovanstående mängd utmärkt även till en mindre kaka!=)

Vi är nu hemkomna från Österlen och semestern börjar närma sig sitt slut. Vi återkommer i morgon med en uppdatering om detta härliga ställe och framförallt besöket på Daniel Berlin krog!

2 svar på ”En riktigt härlig chokladkaka!

  1. Ser mycket god ut, den är dock beroende framkallande 🙂 får försöka komma över någon ”ny” till nästa gång vi ses. kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *