Daniel Berlin Krog

Den nordiska maten med dess rena och gröna smaker är något alldeles extra. Hos Daniel äter man dem på tallrik lika gott som om de fortfarande hängde på plantan eller som om fisken fortfarande simmade i viken. Vi var förtjusta redan när vi klev ur bilen och fick ta i hand och hälsa på hela familjen. Vi hade bokat ett ”Gourmetpaket”, som inkluderar en nio rätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket och boende på Logi Gamlegården.

Daniel Berlin Krog är en förhållandevis liten restaurang som ligger i Skåne-Tranås. Matsalen är stilfullt inredd, med endast fem bord. Vackra linnetyger, fantastiskt porslin gjort av keramikern Lena Willhammar och konst av Karin Esbjörnsson. Allt väldigt enkelt, men mycket elegant.

Vi inledde kvällen med varsitt glas champagne och en efter en kom aptitretarna in.

Alla aptitretare var mycket smakrika och vackert presenterade, de bjöd på en försmak av vad vi skulle få avnjuta. Vår favorit var munken på äpple, rökt fläsk och lökkräm!

Innan servering startade fick vi en mycket god makrill som var kallrökt och halstrad. Den serverades med gurka och fänkål, less is more!

 

 

 

 

Det serverades två fiskrätter utöver Makrillen denna dag. Det ena var en torsk som serverades med gräddfil och växter från stranden. Därefter följde en piggvar med blomkål, både som kräm och råhyvlad.

 

 

 

 

 

Dryck: 2010 Pouilly-Fumé ”Pierre Précieuse” – Alexander Bain, Tracy-su-Loire-Pouilly-Fumé

Nu kom Daniel själv ut i matsalen och berättade om hur de grillat olika rotfrukter under våren. Han valde att servera en kolgrillad rotselleri i soppa på rotselleri och krisp på skalet. I soppan fanns även sagogryn och en juice på kirskål.
Ur trädgården serverade han även ett lätt pocherat ägg med olika bönor och skum på brynt smör. Två mycket trevliga och goda anrättningar som visar hur gott det är med grönsaker i sin renaste form.

 

 

 

 

 

Dryck: 2010 Mauzac Nature – Robert & Bernard Plageoles, Cahuzac/Verve-Galliac

Nu kom den första kötträtten, som dock inte innehöll något kött i ren form. Lök med sky på sidfläsk och en kräm på potatis. Löken var både inlagd och tillagad. Även bränd lök som blandats med söta smulor fanns med på tallriken.
Nästa rätt blev en nymald kalv med rå kålrabbi, senap och märgsmör. Skyn som serverads till smaksattes i matsalen med färska örter som spred en fantastisk doft i rummet.

 

 

 

 

Dryck: 2007 Saumur Blanc – Antoine Foucault, Chacé-Saumur

Efter dessa rätter var det dags för kvällens bensträckare. Alla gäster fick gå ut en sväng i trädgården där Daniels mamma berättade om hennes odlingar. På väg ut fick vi stanna till i köket och ta med oss en krusbär- och äppelgranité.

Väl inne i restaurangen igen fick vi kvällens sista kötträtt som var en vildsvinskind med de första rödbetorna skördade från landet i trädgården. Riktigt vackra färger och vår livs godaste beta! Efter kinden genomfördes ännu ett matsalsmoment, tre ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri och kryddbröd.

 

 

 

 

Dryck till vildsvin: 2010 ”Le Temp Fait Tout” Rouge – Remi Poujol, Adissan – Langeudoc
Dryck till ostar: NV (09) Poussiére De Lune – Domaine des Maisons Brûlées, Pouille – Touraine

Dessert nummer ett bestod av en sorbet med smak av vildhallon och rosor. Därtill serverades en frusen getyoghurt. Mycket fräscht när våra magar nu började kännas en aning mätta. Slutligen fick vi en isad fläder med ett råmjölkskum och stekt fänkålsbröd. Ett fantastiskt skum som fick oss osökt att associera till ostkaka och kalvdans.

 

 

 

Dryck: 2011 Moscato dÁsti – Bera Vittori e Figli, Canelli – Piemonte

Sammanfattningsvis kan sägas att vi kan inte annat än rekommendera Daniel Berlin krog till alla som uppskattar mat. Rena och höga smaker, med perfekt tillagade råvaror. Servicen var näst intill perfekt, avspänd men ändå väldigt professionellt. Kvällen bjöd på en helgjuten upplevelse med ”det lilla extra”.

Namnmärkta handdukar på toaletten, det är de små gesterna som man minns….

Tack Daniel med familj och personal för en underbar afton!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *