Söndagsmiddag!

Idag har mina föräldrar varit och hälsat på. Då tyckte jag att det passade fint med en liten söndagsmiddag. Jag älskar ju fisk så det fick det bli idag!

Jag köpte Bergtunga hos fiskhandlaren. Jag tycker att plattfiskar som dessa bara ska behandlas på ett sätt; stekas hela i panna med mycket smör. Visst är det även gott med fileade plattfiskar, men det är något speciellt att få äta den direkt från benet. Det kan vara lite klurigt att dra skinnet från dessa härligheter, men har man gjort det en gång så sitter det i ryggmärgen. Det finns givetvis olika sätt att göra det på, men jag brukar göra såhär:

* Lägg firren på magen, så att huvudet är uppåt. Klipp bort fenorna. Gör ett litet snitt vid stjärten med en kniv, dock inte igenom!
* Skrapa lite med kniven så att du får grepp om skinnet. Håll sedan med vänster hand i stjärten och dra bort skinnet med höger hand upp mot huvudet. Håll gärna med ett hushållspapper så är det mycket lättare att få grepp.
*Vänd fisken om och upprepa proceduren. Skär sedan bort stjärten och huvudet (om man inte vill ha det kvar).

Salta fisken ordentligt och stek i panna. Jag brukar steka fisk i olja och smör…anledningen är att olja tål högre temperatur än smör och därför bränner inte fisken så lätt. Jag använder smöret för den goda smaken skull. Lägg i fisken i pannan och ha tålamod! Vänd inte förrän det är dags utan låt den ligga utan att lyfta på den. När den sedan är färdigstekt på ena sidan så vänd, en gång. Ha i lite extra smör i pannan på slutet och ös fisken så att den riktigt får gosa till sig. Det går snabbt att steka plattfisk. Använd gärna en provsticka, för in den längs med benet och sätt nålen mot läppen. Är stickan lite varmare än ljummen så är fisken klar.

Till den stekta fisken serverade jag något utav det godaste jag vet; färskpotatis, hackat ägg, saltgurka, dill, räkor, riven pepparrot och brynt smör. Enkelt, men väldigt gott.

En liten dessert fick det också bli. Jag gillar att göra desserter som man kan förbereda dagen innan. Idag blev det inkokt ananas med mörk chokladmousse och havreflarn.

Recept

Ananas

2 dl socker
2 ½ dl vatten
½ vaniljstång
Rosépeppar
Hel kardemumma
Ingefära
1 msk rom
1 msk pressad citron
1 hel färsk ananas

Gör såhär:
Skär bort toppen och botten på ananasen. Skär sedan bort skalet. Skiva ananasen i tunna skivor, använd gärna en mandolin om ni har. Lägg ananasen i en plastburk.
Koka upp socker, vatten, vaniljstång och kryddorna. Krydda lite efter behag. Ta av grytan från plattan och tillsätt rom och pressad citron. Häll den varma vätskan över ananasen och sätt på lock. Ställ in i kylen, gärna över natten så att smakerna hinner dra till sig ordentligt.

Chokladmousse

100 g mörk choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Gör såhär:
Bryt chokladen i en bunke och smält över vattenbad. Ta bort chokladen från värmen och låt den sjunka lite i temperatur, den får inte vara för varm. Vispa grädden löst. Rör i en äggula i taget i chokladen. Blanda hälften av grädden i chokladen och rör om bestämt. Häll sedan över chokladen i den sista grädden och vänd försiktigt ner med en slickepott så att luften i grädden bevaras. Ställ kallt.

Havreflarn

75 gr smör
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 msk ljus sirap

Gör såhär:
Smält smöret i en gryta. Rör ner övriga ingredienser. Klicka ut på bakplåtspapper, de flyter ut mycket så gör dem ej för stora. Grädda i 175 grader i 5 minuter. Passa dem noga så att de inte bränns. Förvara i en tättslutande burk med smörpapper emellan.

Detta är en enkel dessert som är lagom efter en ganska mättande middag. Jag använde en riktigt mörk choklad på 86 % kakaohalt. Eftersom det inte är något socker i moussen så blir den väldigt kraftig. Jag gillar ju kraftig choklad, men det krävs något sött till för att ”muntra” upp den. Om man inte har något sådant tillbehör så föreslår jag att man använder en choklad med lite mindre kakaohalt, förslagsvis 70 %. Upplägg gör ni ju självklart precis som ni vill! Jag stansade ut ananasen med en oval ring, äggade chokladmoussen och dekorerade med basilikablomma.

Imorgon kommer Kaj hem efter en helg i Värmland. Han nämnde något om massvis med kantareller i skogen, jag hoppas att han tar med sig några hem;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *