Tomatmarmelad

Hösten börjar närma sig och denna tid är ju perfekt för att koka marmelad. Passa på och fyll upp kylen med egna inläggningar och marmeladkok; ett enkelt sätt att bevara alla härliga råvaror lite längre!

Jag brukar halvera recept när jag kokar sylt och marmelader. Det är ju ganska lätt att kylen annars blir lite överfull med burkar… Så mitt tips är att halvera recepten och koka istället två olika sorter!=)

Denna tomatmarmelad passar både till frukostmackan eller till några riktigt härliga ostar. Den är ganska neutral i smaken, så om man vill skoja till det lite så är det så klart fritt fram att krydda den hur man vill. Har kokat den med både vanilj, kanel och stjärnanis tidigare, det blir gott vilket som.

Recept:

1 kg röda tomater
1 kg syrliga äpplen, exempelvis Granny smith
1 ½ liter socker
2-3 st citroner
2 krm natriumbensoat

Gör såhär:

Skålla och skala tomaterna. Skär i mindre bitar. Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär i små bitar. Lägg tomater, äpple och socker i en kastrull. Koka i ca 1 timme tills det har blivit en lite tjockare konsistens.

Tvätta citronerna noga. Riv skalet (se till så att inte något vitt kommer med, då blir marmeladen besk). Rör ner skalet i marmeladen och pressa saften från 1 citron. Häll över lite marmelad i en kopp, blanda i natriumbensoaten och rör sedan ner igen i marmeladen.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, sätt på lock och förvara i kyl.

Skär upp en skiva surdegsbröd och bred på riktigt smör. Toppa med en skiva lagrad prästost och en klick tomatmarmelad…jag lovar, ni kommer att få ett leende på läpparna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *