Sirap- och Grahamsbröd

Då var dags att fylla på frysen med lite bröd igen. Den här gången blev det ett något mer klassiskt bröd med sirap och brödkryddor. Riktigt goda brödkakor som med fördel kan frysas 2 & 2 så att man kan njuta av nybakt varje dag. Nästa gång jag bakar detta bröd kommer jag prova med pommerans för att få ett juligare bröd. Vi smakade det nybakta brödet med Svecia och Lisas goda tomatmarmelad.

Receptet ger 6-8 kakor beroende på storlek och tjocklek.

50 g jästMed tomatmarmelad och prästost
50 g smör
½ liter mjölk
20 g salt
1½ dl mörk sirap
2 tsk kummin
1 tsk anisfrö
150 g grovt rågmjöl
200 g Grahamsmjöl
550 g vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Lös upp jästen med lite av degvätskan. Stöt kummin och anis i en mortel. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, kryddor och mjöl och arbeta till en smidig deg i degblandaren 5-10 min. Jäs degen i 30 min, lägg sedan upp på bakbordet och dela i 8 lika stora delar. Forma varje del till en bulle och kavla ut ca 2 cm tjocka kakor. Lägg på en bakplåt försedd med bakplåtspapper, nagga kakorna med en gaffel och jäs sedan under duk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i ca 12 min och låt svalna på galler under duk.

Lycka till i bakstugorna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *