Pizza på baksten!

Kaj fick en baksten i julklapp och ikväll var det dags att testa den. Det bästa med hemmagjord pizza är att man kan lägga på precis vad man vill och alla kan göra sin egen. Det skapar mys i köket helt enkelt! Idag gjorde vi en vanlig pizzadeg med durumvete. Tänk på att använda en god olivolja i degen och ordentligt med salt.

När man bakar med baksten är det viktigt att sätta in stenen i ugnen innan man sätter på den, om man sätter in stenen i en varm ugn finns det risk att den spricker. Så på med ugnen på 300 grader (med stenen i) och låt den vara igång i minst en halvtimme innan ni börjar baka.

Kavla ut degen riktigt tunt. Bred på en hemmagjord tomatsås (tomater, råsocker, vinäger, rödvin, timjan, oregano, olivolja, scharlottenlök, vitlök, salt och peppar). Mixa tomatsåsen och koka ner den tills den får en lite tjockare konsistens. Skär upp det ni önskar att ha på pizzan. Idag hade vi paprika, färsk tomat, portabellosvamp, färsk basilika, fetaost, mozarella, tryffelsalami, serranoskinka, zuccini, lök och ruccola. Man behöver givetvis inte ha allt på samma pizza utan blanda som ni själva vill.

Pizzabak

Vi grillade på zuccinin innan den åkte på pizzan, ett bra tips om man vill undvika att den vätskar sig och blir ”geggig” på pizzan. Det samma gäller löken som frästes på lite snabbt, det är gott om man vill slippa den annars ganska skarpa löksmaken.

In i ugnen

 

Lägg antingen pizzan direkt på den varma stenen eller på ett bakplåtspapper. Skjuts in i ugnen och grädda i ca 8 minuter. Passa den hyffsat noga eftersom den lätt kan bränna i såpass hög värme. Var försiktig när ni skjutsar in pizzan i ugnen så slipper ni få som jag fick, ett vackert brännmärke på armen!

 

 

 

pizza-ruccolaNär pizzan är färdiggräddad, garnera med ruccola och varför inte lite goa pinjenötter. Hur blev då resultatet? Jodå, bakstenspizza är inte så tokigt. Botten blir riktigt knaprig, en förutsättning är dock att den är tunt kavlad. Var inte rädd för att brassa på ugnen ordentligt och ha tålamod så att stenen hinner bli riktigt varm, annars blir resultatet inte någon större skillnad. Men i det stora hela kan vi säga att det blev en godare pizza, nu väntar vi med spänning på hur nästa surdegsbak kommer att bli!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *