After Eightkakor

Två systrars sötaJag fick en så vacker bok av Kajs systrar. ”Två systrars söta” heter den och om ni inte redan har den hemma så tycker jag att ni ska beställa den omedelbart. Författarna är systrarna Lisa och Monica Eisenman  som under 8 års tid drev The Cookbook Café i Stockholm; en kombinerad kokbokshandel och ett café. Idag frilansar de som matskribenter och ägnar sig åt att skriva kokböcker. Känner jag mig själv rätt så dröjer det inte länge innan jag kommer att skaffa mig en till.

Trots att jag fick boken igår så har jag provbakat både Vindruvspajen och After Eightkakorna. Här tänkte jag dela med mig av de sistnämnda – ett par After Eightkakor som inte går av för hackor!

Choklad!

Med risk för att börja bli tjatig – men jag kan inte nog poängtera det – tänk på att använda en riktigt god choklad så kan man nästan säga att kakorna bakar sig själva! Jag använde en 66-procentig choklad från Valrhona. Kakorna påminner mycket om Chocolate Chip Cookies, de blir härligt krakelerade på ytan och mjuka inuti.

Recept:

125 g mörk choklad
125 g smör
1 ägg
2 ½ dl farinsocker
½ dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
10 grovhackade After Eight

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält choklad och smör i en skål över ett vattenbad. Låt svalna. Vispa ägg och farinsocker, blanda i grädden och choklad- & smörblandningen.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten till en smidig deg. Blanda sedan i After Eight-bitarna. Forma degen till bollar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 12 minuter tills kakorna spricker lite på ytan, de ska fortfarande kännas något mjuka. Var inte rädd för att ta ut kakorna när de känns oroväckande kladdiga, de kommer att sätta sig när de kallnar.

Kaka

I receptet finns även med en glasyr som man kan ringla över kakorna. Jag hoppade över den då jag tycker att de inte behövdes, men testa gärna ni! Bland i så fall ihop 2 ½ dl florsocker, 5-6 msk vispgrädde, några droppar pepparmyntsextrakt och 1 tsk vaniljsocker. Ringla glasyren över när kakorna har kallnat helt.

Förvara kakorna i en kakburk med tätslutande lock.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *