Det är nyttigt med färdigmat!

färdigmat från www.svd.se

Färdigmat nyttigare än tv-kockarnas recept | SvD.

 

Kunde inte låta bli att läsa denna artikell i SvD. Vi brukar inte skriva om annat än maten vi lagar själva eller äter men i det här fallet gör vi det.

Under våra studier på Restauranghögskolan i Grythyttan så lärde man sig att tänka kritiskt båda rörande praktiska och teoretiska ämnen. På det teoretiska planet kan jag förstå studien. Dock kan jag inte förstå den enkla slutsats författarna drar och hur tidningen okritiskt presenterar artikeln. Att endast stirra sig blind på antalet kalorier, fibrer och fett ger inte en korrekt bild av en måltid, eller att den är nyttig. Precis som författarna skriver har de inte undersökt tillsatserna, då man inte behöver ta hänsyn till dessa. Trots att författarna använder WHOs rekommendationer som mått saknas även en aspekt. Varje måltid ska ses som en social och skapande upplevelse. Det är något som saknas i en färdigrätt som endast värms i en micro eller ugn. Något som endast tillagas en gång innehåller mer näring än det som upprepade gånger processats, som är fallet i en färdigrätt. Man har inte heller med i beräkningen att mat förlorar mycket i näringsvärde när det är fryst. Och tillverkaren har rätt att basera näringstabellen på råa råvaror och inte tillagade.

Det sociala med en måltid är lika basalt som en eld. Att tillsammans samlas kring de dofter som en kokande gryta avger, att samlas kring middagsbordet och utbyta meningar. Att tillsammans skapa en måltid, att känna råvaran, att förädla den och att slutligen avnjuta och med de sista sinnen uppleva råvaran ger en helhet som är nyttigare än färdigmat.

Vi får inte okritiskt ta till oss av dess artiklar eller rättfärdiga produktionen av färdigrätter. Vi bör främja konsten att bereda sin egen mat, att åter ge tid till ett av livets basala måsten, att äta. Framtida generationer måste känna till sambandet från frö till tallrik och inte tro att råvarorna i kartongen skapas i en fabrik. Vi måste lära våra barn att matvaror med så kort konsumentled som möjligt alltid är att föredra. Att föra kokkonsten vidare till våra yngre generationer är en förutsättning för att skapa ett hälsosammare liv. Det är vår uppgift, konsumenterna, att sätta gränser för vad vi vill stoppa i oss. Det är vi som styr marknaden och har därmed möjlighet att påverka genom att aktivt göra ett val. Antingen går vi till matbutiken och köper färdigrätter med lågt ”värde” till en hög kostnad eller så plockar vi grönsaker ur landet gratis.

Vi vill poängtera att självklart är inte vi guds bästa barn. Det slinker ner både det ena och det andra, men väldigt sällan färdigrätter. Nu bör man ju ha i åtanke att vi älskar att laga mat och frestas därför inte så ofta av tanken att ”slippa”. Jag förstår de som inte orkar laga mat varje kväll när de kommer hem från jobbet. Men vi bör alla överväga att fundera på vad som är nyttigast och vad vi mår bäst av.

Jag rekommenderar den som är intresserad att läsa artikeln och tänka något kritiskt.
Läs hela artikeln här: Nutritional content of supermarket ready meals and recipes by television chefs in the United Kingdom: cross sectional study | BMJ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *