Asiatiska revben med nudelsallad

I vårt tycke finns det lite som slår så högt som riktigt god mat. Och vad ska man välja för att tillfredsställa alla behov och önskemål då? Jo! Asiatiskt, eller i alla fall med asiatiska smaker. Sött, surt, salt, umami, hetta, beska, allt ryms på samma tallrik, i en explosion av smaker!
Vi valde tjocka fläskrevben från Thuressons gårdsbutik, ett själklart val för oss. Till detta ville vi ha en nudelsallad. Och så blev det!

Revben marinerade i chili, ingefära och hoisinsås med en nudelsallad med lime, sesam, ume-su, och krispiga grönsaker.
revben och nudlar

Revbenen
500 g tjocka revben av fläsk
1 st morot
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 bit ingefära
stjärnanins, lagerblad, nejlika, hela svartpepparkorn, kryddpeppar, salt
marinad
1 dl hoisinsås
2 msk ketjap
2 msk farinsocker
1 chili
40 g ingefära
1 dl matolja
saft av 1 halv citron


Gör så här:
Koka revbenen med grönsakerna och kryddorna 2-3 timmar på svag värme eller i tryckkokare ca. 40 min. När köttet släpper från benet och du inte kan sätta en gaffel i det så är det klart. Under tiden blanda marinaden. Hacka chilin fint och riv ingefäran, blanda allt i en skål och smaka av genom att justera smakerna efter ditt tycke, mer sälta, mer syra, mer hetta osv. pensla köttet runt om med marinaden och ställ in ugnen. 200 grader, ca 10 min på varje sida. Ös med jämna mellanrum och avsluta med att sätta ugnen på grill, 180 grader, 10 min. Nu bör revben var klibbiga och redo att äta.

Nudelsallad
150 g äggnudlar
50 g sugarsnapsnudlar
50 g minisparris
1 st pak choy
1 st morot
100 g rädisor
dressing
1 lime, saft och zest
3 msk mirin
1 msk sesamolja
2 msk ume-su
2 msk matolja
1/2 chili
20 g ingefära färsk

Gör så här: Koka upp vatten i en stor kastrull och salta. lägg i nudlarna och följ anvisningarna för de nudlar du har köpt. Strimla ärtorna, skala och hyvla moroten tunt, skiva rädisorna på mandolin. Blanchera eller stek sparrisen och pak choy, utan att de förlorar spänsten. Till dressingen riv ingefäran, hacka chilin och zesta och safta limen. Blanda alla ingredienser i en bunke och tillsätt nudlarna och grönsakerna. Låt dra i 15 min innan serveringen och vänd runt i bunken med jämna mellanrum.

Hoppas ni kommer tycka att det är lika gott som vi, ge gärna feedback om ni provar.
Smaklig Måltid!

 

 

2 svar på ”Asiatiska revben med nudelsallad

    • Ume-su är en vinäger som innehåller aprikoser, shisoblad och salt. Är inhandlad på Ekostore här i Göteborg. Men den går bra att utesluta, jag fick abstinens och gjorde en likvärdig sallad dagen efter – då använde jag bara lime, mirin, ingefära, chili, sesamolja och vanlig matolja. Gick precis lika bra=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *