Boeuf Bourguignon på fläsklägg

Jag älskar den klassiska grytan Boeuf Bourguignon. Här kommer ett recept på denna, fast i en liten annan tappning. Man brukar oftast använda högrev till denna rätt, men vi köpte fläsklägg på Gårtsbutik Thuresson och testade då att använda dessa istället för nötkött. Det blev riktigt gott måste jag säga! Om ni får tag i så köp gärna lägg som inte är rimmade, eftersom när man gör långkok så blir lätt sältan väldigt koncentrerad när vätskan kokar ner.

Fläsklägg

Recept:

1,2 kg fläsklägg med ben (utan svål)
4 morötter
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 flaska rött vin
1 kruka färsk timjan
16 små steklökar
250 g färska champinjoner
Salt och peppar

 Gör såhär:

Skala 2 st av morötterna, den gula löken och vitlök. Skär dem i mindre bitar och fräs lite lätt i en gryta. Lägg i fläskläggen i grytan och häll på vinet. Fyll upp med vatten så att vätskan täcker köket. Ta bort stjälkarna från timjanen och lägg i grytan. Lägg på lock och låt koka i ca 1 ½ timme, tills fläskläget är helt mört.

Ta ut köttet ur grytan och koka ner såsen till en simmig konsistens.

Skala under tiden smålökarna och resterande morötter. Skär morötterna i mindre bitar. Koka dem tillsammans med smålökarna några minuter i lättsaltat vatten. Dela champinjonerna på mitten och fräs tillsammans med lökarna och morötterna i smör i en stekpanna. Lägg tillbaka köttet i såsen och tillsätt fräset. Tillsätta gärna en klick smör för extra fyllighet i smaken.

Servera med potatispuré och ett gott rödvin!

2 svar på ”Boeuf Bourguignon på fläsklägg

    • Haha, samma här! Jag fick till och med googla nu när jag skulle blogga, men är inte säker på att det är rätt ändå=)

      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *