Äggost

Jag tänkte överraska såhär på lördagskvällen med ett blogginlägg. För några dagar sedan gjorde jag äggost, för er som inte har gjort detta, testa! Jag känner lite lätt hatkärlek till det, är lite skeptisk till konsistensen men har nu insett mer och mer att jag kan inte låta bli att tycka om det. Det är väldigt ”milt” och inte särskilt mäktigt som många andra desserter är. Här kommer receptet!

Recept:

8 st ägg
3 dl vispgrädde
4 dl gräddfil
3 liter mjölk, 3 %
Ca 1 dl socker

Gör såhär:

Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm under omrörning till blandningen ystar sig (se bilden nedan). Detta kan ta en liten stund men ha tålamod, smeten får inte koka.

Äggost

 

Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå och dra i 10-15 minuter. Ös upp ostmassan med en hålslev i en äggostform (eller sila av om ni inte har en hålslev hemma). Varva ostmassan med strösocker. Täck med plast, pressa lite lätt så att det inte bildas för mycket bubblor. Ställ kallt i minst ett dygn.

Jag gjorde en björnbärssylt till äggosten. Kokade upp frysta björnbär med lite syltsocker och en vaniljstång. Smaskens måste jag säga. Äggosten kräver lite bär av något slag eftersom den i ensam person är ganska ”enformig” i smaken.

 

Björnbär

Äggostform går att köpa i köksbutiker. Har man ingen hemma så går det precis lika bra att göra den i en sil med en silduk. Dock blir den inte riktigt lika vacker, men lika god!

 

Färdig äggost

Kanske ett alternativ till ris a la maltan på årets julbord?

Ett tips är att använda vasslen som silas av till brödbak!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *