Skaldjur

Igår ”firade” vi sista helgen på semestern med lite skaldjur!

image

image

Ett gott bröd från Olof Viktors och ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri passade fint till kräftorna och räkorna.

image

Jag tycker att det är gott med något ”matigt” till skaldjur och gjorde därför denna paj på mangold.

Recept

Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
2 tsk salt

Mixa alla ingredienser i en matberedare. Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel och ställ in i kylen i 1 timme.
Baka av i ugnen på 175 grader i 15 minuter.

Fyllning
Ca 400 g blancherad mangold
2 vitlöksklyftor
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
Salt & peppar
200 g västerbottenost

Krama ur all vätska ur mangolden och hacka grovt. Hacka vitlöken fint. Fräs mangold och vitlök snabbt i smör, krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Blanda i den rivna osten.
Fördela mangolden i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen med osten över.

Grädda i 175 grader i ca 30 min tills äggstanningen har stannat och pajen har fått fin färg.

Pajen är även god att serveras kall. Mangolden kan givetvis bytas ut mot vad man vill; kantareller, fräst zucchini, lök….bara att prova sig fram!!

Glöm inte att spara skalen från skaldjuren och koka en härlig skaldjursfond! Perfekt att ha i frysen för framtida fisksoppor eller goda såser.

Berätta gärna för dina vänner om du gillar detta!

Kommentera