Torsk med potatisskum och vört

Att unna sig lite vardagslyx är något som kan lyfta den gråaste decemberdag. En helt vanlig vardagskväll bestämde jag att vi skulle skämma bort oss lite. Då det är juletider fann jag inspiration i julens smaker och råvaror. Grönkål, vört, persilja är både gott och ekonomiskt! Men framför allt gillar de varandra och tillsätter man en fet potatis och torsk, så når det nya höjder.

torsk med potatisksum

Det här behövs: 4 portioner

Musselfond
1 nät musslor
1 st gul lök
1 st vilöksklyfta
1 st morot
1 st paslternacka
1 dl vitt vin
1 msk neutral olja
Gör så här: Lägg musslorna i kallt vatten i 30 min. Skär under tiden ner grönsakerna i små tärningar. Sortera nu bort alla dåliga musslor och dra skägget på dem. Svetta grönsakerna i en stor gryta, lägg i musslorna och slå på vinet. Sätt på ett lock och koka tills alla musslor öppnat sig. Sila av fonden och reducera, plocka under tiden ur musslorna. Spara i frysen eller gör en god pasta dagen efter.
Potatisskum
250 g skalad potatis, mjölig
100 g musselfond, reducerad
75 g creme fraiche
50 g vispgrädde
35 g olja, välj efter tycke och smak
Salt
vitpeppar
2 st N2O patroner
Gör så här: Till potatisskumet behöver vi skala och koka potatisarna mjuka i saltat vatten. Ånga av och blanda med creme fraiche. Mixa sedan ihop resterande ingredienser till en slätt smet. Smaka av med salt och peppar och sila. Häll över smeten i en ISI-Siphon och ladda med 2 patroner, ställ den i kastrull med varmvatten, ca 70 grader.
Bakad Torskrygg
200 g Torskrygg eller tjock filé
100 g salt
1 l Vatten
Gör så här: Torskryggen rimmar vi i en 10%-saltlag i 30 min. Baka sedan i ugn 120 grader till en innertemperatur av 40 grader. Låt torsken svalna något, dra av skinnet och plocka isär torsken i sina lameller.
Garnering
1 st grönkålsblad
1 skiva mörkt Vörtbröd
1 kruka kruspersilja
salt & peppar
Gör så här: Lägg skiva med vörtbröd i ugnen och torka på låg temperatur. Skölj och skär av det yttersta på grönkålen, ska likna kruspersilja. Hacka persiljan grovt och blanda med grönkål och smaka av med salt och peppar.

Montera rätten genom att spritsa potatisskummet i en djup tallrik, sprid ut torsken i skummet och toppa med grönkål och persilja. Avsluta med att riva över lite vörtbröd.

Smaklig spis!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *